Travel

Tips & Tricks: Барселона

В първата част на статията за Барселона разказах историята ни като пътеводител, ден по ден. За разлика от нея, в тази бих искала да  ви дам моите съвети и подробна информация, както и примерни маршрути, спрямо местоположенията на различните обекти и забележителности.


Парк Гюел, Барселона

Първият път, когато посетих Барселона беше средата на октомври. За разлика от сега – началото на  Юли тогава времето беше много по-благоприятно. Средните дневни температури бяха около 24 градуса,но не се усещаха тежко, докато сега те бяха доста по-високи и това определено повлия за цялостното преживяване. За съжаление обаче, вечерите бяха хладни и връхната дреха беше задължителна. И въпреки това, градът е морски, топъл и приятен и който и период на лятото да изберете няма да сгрешите. Според мен най-добрите опции са май, началото на юни, краят на август и септември, точно за да се избегнат неприятните горещини и все пак лятото да бъде на лице.

Wizzair view

Нискотарифните авиокомпании летят до Барселона, което е чудесна предпоставка да намерим изгодни билети. Ако пътувате честно препоръчвам да си закупите WIZZ Discount,  с която получавате достъп до още повече оферти. Така направихме и ние, като цялото пътуване планувахме много рано, още през март. С намаление самолетните билети струваха около 150 лева на човек, в двете посоки. В цената се включва голям салонен багаж. А за пътуване през лятото за 4, дори 5 дена, това е напълно достатъчно. Големият салонен багаж включва раница, сак или куфар с размери до 55 X 40 X 23CM, като не трябва да надвишава 10кг. Политиката при пътуване на WIZZ Air е да качвате със себе си в салона само малък ръчен багаж, т.е. ако сте с куфар в горепосочените размери, то той ще бъде качен в багажното отделение на самолета и след това ще трябва да го изчакате на лентите в летището, на което пристигате. А ако закупите Priority Boarding ( който според мен е изключително излишен и безсмислен ), то тогава ще можете да вземете куфара със себе си в салона на самолета, но не трябва да носите никаква допълнителна чанта ( дамска, малка раница или лаптоп).

Доскоршни фенове на AirBnb, това беше и първата опция за спане, която проверихме. За съжаление обаче, цените там бяха доооста високи – над 900 лева за 4 нощувки и за това се спряхме на booking.com. Хотелът, който запазихме Abba Sans Barcelona беше в близсот до площад Испания и може би поради тази причина цената беше по-различна от другите места в по централната част на града. Дори пекарните и заведенията в близост предлагаха по-ниски цени. Платихме 800 лева с включена туристическа такса. Хотелът беше повече от чудесен, а персоналът много отзивчив. Оказа се, че в непосредствена близост се намира и метро станция, която води до самата улица Ла Рамбла и площад Каталуния, а стигнеш ли до там – имаш връзка с всяка една точка на града.

Аеробус маршрут

Трансферът от и до летището осъществихме с частните автобуси Aerobus. Те се движат в направеление центъра на града, като имат две спирки – Летище – Площад Испания – Площад Каталуния. Автобусите са два – А1 и А2, съответно за всеки един от терминалите на летището. Цената за еднопосочен билет е 5,90евро, а двупосочен 10,20евро. Предимството на тези автобуси е честотата на движение, малкият брой спирки, които правят придвижването много по-бързо и мястото за багаж. До колкото знам, може да стигнете и с транспорт от градската трансортна мрежа, но става много по-бавно и цената за единичен билет е малко по-различна, тъй като летището се намира в зоната извън града. ( Повече информация за това как може да стигнете по друг начин от летището до града тук. )

 

Машина за билети в метростанциите

Придвижването в самият град е много лесно. Това което трябва да знете е, че целият град представлява една зона и когато си купувате билет той важи само за тази конкретна зона. Поради тази причина подобен билет не важи за трансфер от и до летището, тъй като то се води Зона 2 ( доколкото разбрах на една от машите изписано на испански ).  Единичното билетче струва 2,40 евро, а карта за 10 пътувания около 10 евро +-. Такава взехме и ние, но в последствие разбрахме, че по-добрият вариант е да се плати карта за 24/48/72/96 часа, която важи за цялата градска мрежа Зона 1 + летището ( доколкото отново разбрах 😀 ). Автобусите и мотрисите са прохалдни, но за разлика от тях метро-станциите бяха същински ад. Страшно горещи и задушни. Градският транспорт е добре устроен, има лесни за разбиране, малки карти на спирките, с които лесно може да се разбере от къде минава  дадената автобусна линия.

На много места в града има чешмички с питейна вода, така че ако имате шише у вас, може да го преизползвате. Още на втория ден си купихме малко стекче с минерална вода от Carefour, тъй като една бройка излизаше около 0.40 евро, а по магазините и различните места същата тази вода може да достигне цена от 2 – 2,50 евро. Храната в Барселона не е нито много скъпа, нито много евтина. На много заведения предлагат различни комбинации от тапас и паeля заедно с напитка, така че цените стават още по атркативни и приемливи. Като всеки един туристически град и тук има заведения капани, които предлагат уж типична испанска храна, но тя не е толкова вкусна и автентична.

Ето и местата, които посетихме ние в хронологичен ред , когато бяхме в Барселона:

 • Can Barsa – още през първата вечер на нашето пътешествие посетихме това място. Беше малко невзрачно, но пък много вкусно и на достъпни цени. Аз хапнах крем Каталана, а Александър – стек Ентрекот
  Can Barsa
  Entrecote Steak

  Crema Catalana, Can Barsa
 • Chök – в тази работилница за шоколад дойдох за втори път. Предлага така наречените Кронати, които представляват нещо средно между кроасан и донът. Пълнежите и вкусовете са всевъзможни, а кафето ароматно и приятно. Цените бяха около 2-2,50 евро на кронът.

  Chök
 • Мексикански ресторант Malpaso – за съжаление от този ресторант нямам снимки, но с две ръце мога да кажа, че беше ужасно вкусно. Менюто представлява и карта, с която си поръчваш. Изписваш какво и колко искаш и да даваш на обслуважщия персонал. От там на сетне чакаш да се насладиш на мексинските вкусотийки. Цените отново бяха прилични – около 10 евро на човек, което вкл. и бирата.
 • Hofmann La Seca Terrassa  – оказа се, че толкова много сме обърнали внимание на вкусовите качества на тези кроасани, че чак сме забрвили да ги снимаме. Но за тях мога да кажа само едно – трябва да бъдат опитани задължително. Та къде сте чували и виждали кроасани с маскарпоне и то само за 2,50евро ???
 • Taller de Tapas – местенцето е уютно и предлага разнообразен асортимент от тапаси. Мисля че ние опитахме голяма част от тях и ни харесаха много. Атмосферата беше приятна, а най-хубавото беше, че не беше претъпкано от туристи. Цените отново варираха между 10-15 евро на човек, според зависи от това колко неща ще си поръчаш.

  Tapas, Taller De Tapas
 • За съжаление не мога да намеря ресторанта от втората вечер, но за успокоение, не беше нищо кой знае какво. Тъй като бях преяла през деня, заложих на крема Каталана, а Александър отново хапна стек по случай рождения си ден. Този път обаче не толкова сочен и апетитен, като първият.
 • Toчно срещу хотела, в който бяхме отседнали имаше и пекарна, която посетихме. За сравнение в цените, там за две кафета и три кроасана дадохме 6 евро. Беше си обикновена перкатничка и може би за това няма инфо и локация в интернет.
 • Colom Restaurant – След дългото катерене на върхове и планини, още от предния ден бяхме избрали това заведение. Цената на човек беше 11,90 евро, а менюто включваше огромна Паеля и три вида тапас. В допълнение си поръчахме и бири, като общата сметка не надхвъли 30 евро.
  Tapas, Colom Restaurant

  Paela, Colom Restaurant
 • Pura Brasa – заведението се намира до площад Испания, но същото може да бъде посетено и по Ла Рамлба. Обстановката е много приятна, а храната беше вкусна. Цените бяха отново около 15 евро на човек. За пореден и като последен път Александър избра телешко, а аз се спрях на пилешко и крема Каталана.
  Chiken things

  Телешки стек
Крема Каталана

Колкото и да е ограничено времето, което имате в Барселона има неща, които трябва да видите задължително и такива, които може да пропуснете. Ето и моят примерен маршурт за 3 пълни дни:

 • Сградите на Барселона

  В първият ден бих съветвала всеки един да се запознае с духа и атмосферата на града. Имено поради тази причина аз избрах точно в този ден да пообиколим най-много пеша. Предварително бях купила билети за Саграда Фамилия от тук. Внимавайте, когато купувате билетите си онлайн, тъй като много от сайтове, които предлагат тази услуга, имат идентичено име и интерфейс, но цените там са много по-високи и нямат реалните отстъпки, от които може да се възползвате. Имайте предвид, че влизането в Саграда Фамилия става в определен час и това трябва да е съгласувано с програмата ви като цяло. И двата пъти когато бях в Барселона посетих катедралата в късния следобяд, когато слънцето е по-ниско и светлината влиза много приятно през стъклописа. В определени часове има намаления, а аз лично взех билетите на -50% – Йей 😀. На път за Саграда Фамилия минахме покрай Каса Батло, но без да влизаме вътре, тъй като входната такса е доста по-висока от обичайните – около 30 евро. До колкото съм разглеждала снимки в интернет, платеното посещение обаче си заслужава, за това преценето, до каква степен сте готови да заплатите тази сума. На 100 метра по-нагоре се намира и Ла Педрера, която също е с доста висока входна такса, но за там нямам никакво мнение дори и от снимки.

  Стъклопис в Саграда Фамилия
  Стъклопис в Саграда Фамилия
  Каса Батло

  Ла Педрера
 • Flamingos

  В нашия втори ден посетихме Зоо парка. Там билети отново могат да се закупят онлайн, през основния сайт – около 20 евро на човек. Аз лично купих моите от тук с -35% намаление, което си беше супер. Занесох принтираното потвържение от мейла и въпреки, че на касата ни забавиха, защото може би не знаеха как да маркират потвърждението, нямаше никакъв проблем. Цената отново е по-висока, но според мен е напълно оправдана. Ако пък сте фенове на морския свят може да посетите Аквариума – билетите са приблизително 15-18 евро и се намира в края на улица Ла Рамбла, след търговския център около яхтеното пристанище. За разлика от зоо парка, който посетих и при двете ми пътувания до Барселона, този път пропуснах Аквариума, защото първият път не ми се строи нищо по-интересно и актрактивно. Ако пък сте с деца, може би това е вашето най-предпочитано място. Зоо паркът се намира в Парк Цитадела, който е много приятен за отдих и пикник. От другата страна пък е Триумфалната арка. За този ден може да планувате и посещение на квартал Барселонета, тъй като се намира много близко и може да стигнете пеша там за около 20-30 минути. Пеещите фонтани и върхът Монжуик са задължителни, ако посещавате града за първи път. Трябва да прецените, в кой от дните може да им отделите време, тъй като програмата на фонтаните е различна през различните сезони. На самият връх Монжуик има така наречените cable car, който за 12 евро те водят до най-високата точка, където има крепост. За съжаление тя е отворена само през деня и ако съчетавате разходката с фонтаните ще трябва да прекарате там цял ден, което според мен е напълно излишно.

  Сурикатче
  Arc de Triomf
  Montjuic

  Magic Fontain
 • Що се отнася до гледки, тях оставихме за третия ден, а ето и моите фаворити – Бункерс дел Кармел и планината Тибидабо. Бункерите се намират доста близко до парк Гюел, така че тези три места, може да посетите в един ден. Ако сте си закупили карта за 24/48/72/96 часа би било чудесно, защото се сменят няколко превозни средства. Парк Гюел има безплатна и платена част. За съжаление и двата пъти стигнах само до безплатната такава, но за третото ми посещение съм си обещала, че ще вляза и отвътре. Според мен входната такса си заслужава напълно. Магнитите по главния булевард на път за Парк Гюел бяха най-евтини – 0.50 евро. Гледката от Бункерите е напълно безплатна, докато на върха на Тибидабо има увеселителен парк, който може да посетите срещу отново нетолкова ниска входа такса 20-30 евро. Стори ми се, че повечето атракциони бяха за деца, така че имайте предвид, ако искате да го посетите.
  Park Guel
  Burkers del Carmel
  Tibidabo

  За да стигнете от Парк Гюел до Буркерс дел Кармел, може да вземете автобус 24 от спирка “Ctra del Carmel – Parc Güell” до “Doctor Bové – Gran Vista ” или автобус 92 отново от “Ctra del Carmel – Parc Güell”, но този път до “Ctra del Carmel – Mühlberg” като и след двата варианта има ходене и катерене около 10,15 минути. Ако питате някой наоколо би трябвало да ви помогне със сигурност. Може да използвате и GPS от телефона.

  За да стигнете от тази точка до Тибидабо има два варианта. Единият е да вземте обратно автобус 92, като посоката, до която трябва да стигнете е “Av. Tibidabo”, от там може да вземете фуникулар, който обаче не е включен че картата за градски транспорт и струва около 6 евро в посока.  Ако искате да спестите тези парички, пътуването е малкопо-дълго, като за целта се сменят няколко превозни средства, но картата за градската мобилна мрежа важи за всички тях. От Бункрес дел Кармел, трябва да стигнете до площад Каталуния, като това може да стане по няколко начина, а най-добирят според мен е като слезете  пеша до Метростанция “La Pau” на линиая L4. От площад Каталуния се взема влак по линия S2 до “Peu del Funicular”, от където пък може да се качите на фуникулар, който е включен в цената на картата. Накрая на фуникулара има спирка за автобус номер 111, който се качва до самият връх. Звучи сложно, но смея да твърдя, че не е така. Може да отидете до там и без да го съчетавате с Бункерс дел Кармел и тогава със сигурност времето до там ще бъде по-малко. Не се пртитеснявайте да използвате Google Maps с опцията за градски транспорт, тъй като всички видове маршрути са описани много добре и не би трябвало да ви подведат.

 • Във всеки един от дните прекарани в Барселона може да се разхождате в централната част, където се намира готическия квартал, Ла Рамбла и Ла Бокериа. Там изборът за заведения е най-богат.
  Gothic Quater

  La Boqueria

Сувенирите в Барселона са сравнително евтини, като най-добре е да не се купуват от ключови места, където цената им е неколкократно надвишена. Ако сте в града по време на намаления, заделете си място в багажа за евентуални покупки, тъй като наистина изкачат много изгодни оферти. Джобните, които според мен са напълно достатъчни, ако сте си купили предварително билети за забележителностите и атракционите са 50,00 евро на ден.


Надявам се статията да ви е била полезна и ще се радвам да помогна с допълнителна такава, ако съм пропуснала нещо.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *