Food

Перфектните палачинки

Ако и ти си като мен – човек, който обожава палачинките, но не знае как да приготви перфектните такива за половинката или в най-дбория случай за себе си, ТАЗИ СТАТИЯ Е ЗА ТЕБ.

От малка съм научена да обичам палачинките. У дома, баща ми e специалистът и ги прави уникални – вкусни, тънки, леко мазни … мдаааа :D, моята задача беше само да ги ям.

Разбира се премествайки се в своя собствен дом, не можех да го нарека истински такъв, ако в него поне веднъж месечно не забръквах палачинки за закуска през уикенда. И така започнах… първи, втори, трети, пети опит… Палачинките се превръщаха в твърди питки, без форма и вкус … абе общо взето получавах похвали от куртоазия както се казваше. Самата аз не бях доволна от резултата, който постигах. В този ред на мисли реших 2020 да бъде годината на палачинката и да се превърна в гранд мастър инфлусенъра на палачинките в България.

Та стига толкова прелюдии и приказки нека действаме по същество. Датата 9.2.2020 ще бъде запомнена като неделята, в която аз направих перфектните палачинки, а рецептата за това може да намерите в по-долните редове.

Необходими продукти за 6-7 палачинки:

  • 300мл. прясно мляко – аз използвам такова без лактоза, но предполагам не е проблем да се използва и нормално;
  • 2 яйца;
  • 150гр бяло брашно тип 500 – вече ще ме е страх да експериментирам с друг вид брашна;
  • почти пълна, направо даже цяла с.л масло;
  • ванилена захар по желание;
  • кокосово масло за намазняване на тигана;

А гарнирането – шоколад, фъсътчено масло, плодове, сирене … та дори и домашна лютеница 😀 (кажете ми, дали и вие харесвате палачинки с лютеница?)

С миксер разбиваме яйцата и цялото количество прясно мляко. Към тях прибяваме брашното и ванилената захар. Междувременно загрявяме котлона на степен 7/10. Когато сме сигурни, че температурата е достигната слагаме малко количество кокосово масло, така че да е омазнен целия тиган. И една по една, с помощта на черпак изспиваме всяка палачинка.

Бонус трикове

  • Когато започнете да печете палачинките намалете степентта на котлона на 5,6/10.
  • Преди да сложите смес за следваща палачинка, намазнете тигана отново.
  • Преди да напълните черпака със сместа, разбъркайте малко, защото брашното се утаява.
  • За една палачинка използвам 3/4 напълнен черпак със сместта.

За всяка палачинки са необходими не повече от 3-4 минути от едната страна и 1-2 на другата.

Сподетеле в инстаграм вашите перфектни класически палачинки <3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *