Pinky's Thoughts

Да се подготвим за предстоящите намаления

Black Friday

Като един истински шопинг маниак, с приближаване краят на годината започвам да се вълнувам все повече и повече и защо? Ами защото предстои Черен Петък. И преди да сте казали, че всичко това е фейк, търговците са измамници, искам да Ви прекъсна и да отбележа следните неща:
– Търговците са търговци, за да печелят и ние сме единствените хора, които позволяваме това – да бъдем измамени или не.
– От личен опит ( в частност последните две години ) пазарувам на този ден изключително много и никога до сега не съм се подлъгавала или подвеждала.

Наскоро разбрах за медицинското наименование за човек определящ се като шопинг маниак – омниоманиак. И като страдаща от това уж безобидно, ама не точно “разтройство” съм успяла да се самодисциплинирам и да създам няколко полезни навика, с които искам да запозная и Вас, ако случайно се припознавате в този образ:

Ох, пак има намаление -30%

Определете приоритетите си. Това правило важи не само за пазаруването по време на Черен Петък, но и при всяко едно пазаруване – било то за Коледа, по време на летните или зимните разпродажби – по всяко време. Колкото и да ни харесва постоянно да се прибираме с нова торбичка от H&M ( моите познати знаят много добре за какво говоря ) трябва да си признаем, че в гардероба вече няма място за поредния потник, блуза или рокля. Нека да се замислим над парите, които даваме за дрехи, които обличаме по няколко пъти и да си дадем сметка, че нямаме нужда от поредните дънки, които ДА – изгодни са много, но НЕ нямаме нужда от тях. Когато става въпрос за пазаруване по време на Black Friday  имам изготвен списък с това, от което имам нужда и следя само и единствено него. В противен случай – нито ще останат пари за Коледа, нито за Нова Година нито и за месеца отреден като най-бедния в годината. Така няма как да се отклоня от линията по-която вървя и да дам пари за нещо, което със сигурност ще събира прах … или ще прецакам някой, който го е сложил в онлайн кошницата си и наистина има нужда от него.

Favorites

 

Като стана на въпрос за онлайн кошници – това е първото нещо, с което започвам да се подготвям за последното тримесечие от годината. Повечето сайтове, от които пазарувам имат секция “Любими” и искам да Ви апелирам към това да започнете да ползвате ‘сърчицето’ все по-често. По този начин, можете да следите цените на харесаните продукти, да наблюдавате дали се намаляват или увеличават с времето и ето по този начин да избегнете така познатия трик – увеличаване на цената седмица или две преди “големия ден”, за да може в последния петък от месеца да избухнат с … цената, която вече наблюдавате 3 месеца поред. Проверявайте цените през два-три дни и така няма опасност да бъдете измамени. Повечето големи онлайн магазини имат мобилни приложения – докато пиете кафето сутрин, чакате метрото или гаджето. Отнема по 5 до 10 минути ( според броя на приложенията, които трябва да проверите ).

Buy Smart

Пазарувайте само от доказани магазини, такива с ясна политика за връщане и опция за тест и преглед. Така със сигурност си осигурявате правото, ако наистина бъдете подмамени да защитите позицията си на клиент пред КЗП. Избягвате лъжи по-отношение на цените и като цяло си връзвате гащите, че купувате читави неща. Инстаграм и Фейсбук страниците са пълни с ‘търговци’, които слагат неколкократна надценка, а за съжаление даже няма опция за връщане на пари, ако останете недоволни. В повечето случаи техните продукти са купени от aliexpress, като от там може да пазарува всеки и то на реални за китайците цени.

Discounts

От личен опит Ви казвам, че отстъпки от -10%, 15% и дори 20% може да получите и без да чакалеете Черения петък, особено в магазини като H&M, FashionDays, Douglas и Sephora. Когато говорим за отстъпки от над 25% определено офертата си залужава подробно рзаглеждане, та даже изваждане на дебитната картата от портфейла ( освен ако знаете цифрите наизуст 😀 ) Всичко зависи от вашите приоритети от точка 1 и сумата, която сте готови да дадете за тях. Докато повечето физически и онлайн магазини са включени в този така свещен за всички омниоманиаци ден, то онлайн магазините имат и един допълнителен такъв, т.нар Cyber Monday, понеделникът след Черен Петък. Личните ми наблюдения са, че тогава цените са вече реално намалени и няма мърдане от харчалъка, за който сте се приготвили. Имайте го наум, когато последната седмица на номеври настъпи ( забелязала съм подобни намаления при H&M и магазините за техника ).


И нека поговорим за Коледа. Аз лично избирам доста от Коледните подаръци именно по време на Черен петък, Черен уикенд или Черна седмица поради две прични.
Първо – защо да давам цялата си заплата в една седмица за всичките ми близки и приятели, като мога да разпределя финансите в различен времеви диапазон и да не се свивам като мишка точно в най-хубавият период от зимата. И второ – не е измекярско да пазарувате с намаление – показвате, че цените парите си и смятате, че няма нужда да давате излишни такива. Вашите близки няма да се зарадват само защото подаръкът е изключително скъп, ще се зарадват на вниманието и жеста, който сте направили за тях. Аз вече съм започнала със списъка за моето семейство и приятели, така че ако някои от тях чете – помагайте, че да не страдате с тенджери  и чорапи.

Christmas Gifts

А вие пазарувате ли на Черен петък? Имате ли трикове за успешни покупки?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *