Travel

Вечният град: Рим

За Рим може да се говори много. Може и да се види много. Емоциите, които ни връхлитат са всевъзможни и различни. Винаги, когато говорех с познати и приятели за Италия, те споделяха своите положителни впечатления. Колко възхитени са останали от атмосферата там. Най-вече споделяха впечатления за Рим. Исках и аз да усетя тази емоция. Така и направих. Заедно с най-добрата ми приятелка по случай рождения и ден посетихме вечния град. За съжалние обаче, не можах да се влюбя така както всеки друг можеше. Не знам дали проблемът бе в мен или града, но някак си не усещах тази емоция, за която всички говореха. Въпреки това дадох втори шанс. Отидох втори път в Рим. Не можех да се откажа. И както и може да предположите, нещата стояха по абослютно същия начин. И все пак Рим и Италия имат своето очарование, по техен си начин и именно за това ще говоря в тази статия.

Vitorio Emanuele

Рим може да бъде видян и в ден, и в два, а може и месец да не ви стигне. Зависи изцяло от целта на посещението ви. Все пак ако имате ограничено време – 3 дена биха ви били напълно достатъчни, за да видите и вкусите най-доброто.

Me in Rome

Моят съвет е да нямате очаквания за мястото. Да, знам, трудно е предвид популярността на тази дестинация. Но преди всичко, за да не останете разочаровани, така както бях аз, по-добре бъдете реалисти. Подгответе се с търпение, защото това е градът, в който обемът туристи пристигащи и заминаващи на ден може би е най-голям. Хора от цял свят пристигат в Рим, било то за да видят Папата, Колизеума или просто да опитат истинската паста и пица. За последното бих казала да внимавате много – повечето заведения са се превърнали в капан, за всеки, който е уморен и гладен и не си дават много зор.

Trastevere
Trastevere

За италианците храната е на почит. За това изберете заведения пълни с италианци. Такива, които избират мястото не заради локацията, а заради вкуса и отношението. Много такива места може да откриете в Трастевере. Квартал отдалечен от шума и всевъзможните фалшиви търговци, които ще срещнете по централните улички. Цените са нормални, пиците и пастата са между 8 – 15 евро. Такива са и на повечето места, където предлагат вкусна храна. Личен фаворит, посетен два пъти е заведението Карло Мента.

 

 

Spaghetti Cacio e Pepe, Carlo Menta

Там дори е още по-евтино, а и нямам познат, който да не ме е посъветвал да го посетя. От към пици, до сега бях единствено и само разочарована. Обичам пицата си тънка и мека, а не хрупкава. Плънката отгоре да е ясно обособена, а не губеща се… Общо взето дори и с поглед, да нахраня душата си. Такава пица открих много близко до Пантеона – Pummarola Drink Ristorantе. Беше идеалната – тънка, с мека коричка и богата на моцарела. Още по-хубавото беше, че най-вкусният сладолед (поне според мен) беше на 5 метра разстояние – Gelateria Della Palma. С повече от 100 вкуса, (така пише на табелата, не си измислям :О ) за мен това беше най-интересния и вкусен сладолед. Фаворити са ми вкусовете с мандарина, канела и вкус на “Целувка”.

Pizza, Pummarola Drink Ristorantе
Gelateria Della Palma

И тъй като съм подхванала похвалите, най-хубавото на Италия са сградите. Всеки ден минавайки покрай различни църкви и катедрали обръщах погледа си до последно, докато не изчезне от полезрението ми, за да се насладя изцяло на изящните фасади, обсибани с какви ли не орнаменти и елементи.

Somewhere in Rome
Somwhere in Rome

Поглеждайки Рим от високо, може да се видят безбройните куполи и кръстове. Повярвайте ми, там има църкви на всеки ъгъл, коя от коя по-красива. Единствен фаворит за мен си остава Пантеонът. Вървейки по тесните и малки улички и изведнъж “Бам” – той е там, величествен и голям, оставащ всеки един посетител без думи (като цяло бях така с повечето сгради 😀 ). Особено след като посещението вътре е безплатно, апелирам всеки един от вас да влезе и разгледа тази магическа сграда отвътре. А ако сте уморени, може да се насладите на фасадата отвън със сладолед в ръка ( от Gelateria Della Palma, тъй като е наблизко, разбира се 😉 ) сядайки по стълбите на фонтана отпред.

Pantheon, Rome
Pantheon Inside

И споменявайки фонтани, в Рим изобилстват всякакви. Малки и големи, винаги функциониращи, истинска наслада за очите. Фонтанът ди Треви, разбира се води класацията по размери.

Trevi

Единствено ме смущава факта, че няма момент, в който там да няма хора. Може би много рано сутрин, около 6 часа, но тъй като за мен този час е нереален, нямаше как дори и да опитам да се събудя. Ако сте малко по-нахални, може да си проправите път и да се снимате отстрани, как хвърляте моента, мечтаейки отново да се върнете тук.  Първият път го направих и се върнах. Вторият път отново го направих… дали ще се върна – времето ще покаже.

Fontan di Trevi

Друг красив площад, който е популярен с цели три фонтана – Навона. Голям и пълен отново с всевъзможни заведения и търговци, на това място може да се насладите малко повече, тъй като е по широко и може би заради площта си, не е толкова пренаселено.

Navona, Rome
Navona, Rome

На пешеходно разстояние по тесните и красиви улички, не повече от 30 минути пеша е Ватиканът.

Vatican, Italy

Съветвам ви да закупите онлайн билети за достъп до Ватиканския музей и достъп до катедралата Свети Петър, избягвайки големите опашки. Заслужава си. Там може да видите история, култура и изкуство събирано и пазено стотици години наред. Истинска наслада за очите. Няма нужда да наемате аудио гайд, тъй като може да ползвате интернета си. Склупторите, картините и всички малки детайли спират дъха. Сикстинската капела е кулминацията. Аз лично останах без думи и наруших правилото да не снимам (моля не ме съдете, но нямаше как да не запазя тази гледка за себе си). Базиликата Свети Петър е най-големият и красив храм, в който съм била някога. Заедно със Сан Джовани ин Латерано, Санта Мария Маджоре и Сан Паоло фуори ле Мура те съставят четирите велики базилики в Рим. За първата имам наблюдения и също препоръчвам да я посетите.

Vatican, Italy

Ако трябва да бъда честна, от Колизеума бях най-разочарована.

Colosseum

Не ме разбирайте погрешно, тази сграда се е запазила стотици години непокътната, величествена и голяма, продължава да бъде посрещавана от стотици хора от цял свят, но предвид всички впечатления създадени ми от Интернет и филмите, не можах да изпитам тази наслада, която исках и очаквах. Изглеждаше ми като нещо, което съм виждала стотици хиляди пъти. Нещо нормално, което го има и в моя град. При първото си посещение бяхме закупили входни билети, като те включват вход за Римския Форум и Колизеума. Опашката пред (отстрани) Форума не беше много голяма, което беше предимство. Отново бих съветвала да не доплащате за Аудиогайд, а с помощта на пътеводител, интернет и картата, която дават на входа да се ориентирате и представите кое, какво е. Там останките са оскъдни и наистина малко неща за запазили облика си такъв какъвто е бил в миналото. Обикаляйки целия Форум, може да влезете  в Колизеума и да прескочите дългите опашки, имайки вече закупен билет. За съжаление впечатлението ми създадено отвън, се потвърди и отново не бях толкова впечатлена, дори и при обиколката си отвътре. Разбира се, това е нещо, което трябва да се види задължително и апелирам към посещението му, но имайте реалистични очаквания.

Roman Forum
Roman Forum

Интересно място за разходка в Рим е паркът около Вила Боргезе. Голям, обширен и далеч от туристическите тъпли, може да потънете в тишина и спокойствие и да осъзнаете, че наистина сте в Италия. В Близост до Вила Боргезе се намира и паметник на Иван Вазов. Слизайки към централния площад Пополо се открива величествена гледка към немалка част от Рим, включително и купола на базиликата Свети Петър.

Popolo, Rome
Spanish Steps, Rome

Недалеч от площад Пополо са Испанските стълби. За тук мога да кажа, че ако успеете да си направите снимка, без някой друг да влиза в кадър, то вие сте късметлии.През септември, почти винаги имаше хора, но места за отдих и почивка се намираха, през август обаче, положението не беше такова. И даже нямахме възможност да се качим до най-високата част, от където може да се наблюдава залеза над Рим – наистина е красиво.

Me and Spanish Steps, 2017

 

 

В един от дните, през второто ми посещение на Рим предпочтохме да излезем от тъплата и да отидем на ново за мен и Александър място. Взехме влак до Обертело – около два часа северно от Рим. С автобус от гарата стигнахме и до пристанищното малко градче Порто Санто Стефано. Останах приятно изненадана, когато разбрах, че това толкова красиво място се намира в небезивестната област Тоскана. Гледката беше уникална, водата кристална, а храната повече от вкусна. Прекарахме там половин ден, тъй като мястото е малко и няма какво много да се види. Ако сте за повече дни в Рим горещо препоръчвам да посетите това китно местенце и да хапнете морски специалитети и домашно бяло вино в Lo Sconciglio . Истински рай за душата.

 

Porto Santo Stefano
Me in Porto Santo Stefano
Vitamin Sea, Porto Santo Stefano

  • При пристигане в Рим, без значение на кое от летищата ( Ciampino или Fiumicino ) има автобуси, които ще ви заведат директно до гара Термини в Рим. Цените са между 6 и 7 евро за еднопосочен билет и 10-12 за двупусочен. Движат се на около 30 минути. На аерогара Ciampino спирките се намират на около 50 метра, излизайки от изхода за пристигащи и вървейки само напред. Там може да закупите билетите си от шофьорите. Докато тези на летище Fiumicino – при излизане от летището трябва да следвате табелите Bus, които ще ви изведът до гишетата. За разлика от Ciampino, то тук може да закупите билети, само от гишетата. За връщане от гара Термини, автобусите се вземат от същото място, където са ви оставили ( в дясно от централния вход ). Ако сте закупили предварително билет за връщане, следете внимателно фирмата, за която се отнася той, както и летището, към което пътува автобуса, на който се качвате.
  • Повечето забележителности и интересни места са близки една до друга и няма нужда от използването на градски транспорт. Единичният билет за метро е 1,50, а картата за 24 часа – 7 евро, като тя важи за всички превозни средства.
  • Навсякъде из централните улици има чешмички, от които може да пиете вода или да презаредите бутилката си.
  • На повечето места сувенирите не са скъпи.
  • Като джобни пари, около 40 евро на ден са напълно достатъчни.
  • Уличните търговци от индииски и африкански произход за много нахални, така че моят съвет е да не обръщате внимание на предложенията им, единствено ако нямате нужда от продукта, който ви предлагат. В повечето случай са склонни да се пазарят, така че изиграйте сцена, че цената която ви казват е твърде висока за вас.
  • Не се поддавайте на викачите по заведенията. Изберете мястото предварително или надникнете в чиниите на хората, които се хранят, за да добиете обща представа, за това какво ви очаква. Проверявайте менютата с цените предварително. Така няма да останете разочровани накрая, когато донесат сметката.
Spaghetti
Tuscany Wine
Processed with VSCO with c3 preset

 


Ако ви предстои пътуване до Рим и не откривате необходимата информация тук в статията, ще се радвам да отговаря на вашите въпроси.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *