Food

Лесна рецепта за ефектен десерт: Пана Кота


А вие опитвали ли сте този така елементарен и в същото време невероятно вкусен десерт? Не мисля че има човек, на който не би му харесало това малко италианско изкушение. Приготвя се от няколко съставки за кратък период от време и именно това го прави толкова любим за мен – няма нужда от излишно пазаруване и суетене… само около хладилника, докато стегне.

Panna Cotta

Пана котата е типичен десерт за северният регион Пийдмонт в Италия. Въпреки че не се е появявал в готварските книги преди 1960 година, съществуват истории за така наречено “Английско мляко”, което се е приготвяло от сметана и желатин и се е разливало във формички – общо взето същото нещо.

В днешно време към основните съставки се добавят подсладител, аромат и допълнителни вкусове според различните предпочитания – ванилия, сладко от малини или ягоди, шоколад и какво ли още не. Ето и моята рецепта, която няма как да объркате, а мисля, че и ще ви допадне страшно много:

Необходими продукти:
400мл – течна сметана;
200мл – прясно мляко;
200гр – пудра захар;
2пакетчета ( около 20гр ) – желатин;
екстракт ванилия;
пожелание – сладко, шоколад или мента за украса

Като първа стъпка – разтварям двете пакетчета желатин, както е описано на опаковката. Аз използвам такива на Dr. Oetker  – добавям 12 с.л. студена вода и оставям отстрани.

Желатин на Dr. Oetker

Изливам в тенджерка сметаната и млякото и загрявам на бавен огън.

400мл течна сметана
200мл прясно мляко

След като сместа се е затоплила ( проверявам като доближа ръката си до повърхността на съставките ) и за да избегна образуването на прашен балон добавям лъчица по лъчица измереното количество пудра захар. Разбърквам докато се разстопи напълно.

200гр пудра захар

Накрая прибавям и набъбналия желатин, като разбърквам постоянно докато се разтвори изцяло.

Купичките, които използвам са плитки ( тези на Крем Брюлето от Лидл през френската седмица 😉 ), а за приготвеното количество 6бр. са напълно достатъчни. Разливам по формичките, оставям да изстине, а след това охлаждам за през нощта в хладилник.. Най – трудната част – опазването им до сутринта.

6 малки или 4 големи купички за достатъчни за приготвената смес
Оставяме да изстине и охлаждане в хладилника

Гарнирането и добавянето на вкусове е изцяло за сметка на консуматора, като ние притедпочитаме сладко от ягоди или малини. Листенца свежа мента са също подходящи са декорация, а и правят допълнителния вкус много интересен. За ефектно сервиране, може да използвате купички за крем карамел, а за поднасянето да ги обърнете по познатия начин и залеете с избраната поливка. Бон Апети.

Panna Cotta

Хранителни стойности за 1 купичка:
251 калории
5.95gr протеини
37.59gr въглехидрати
8.71gr мазнини


Да не забравяме, че има и допълнителни калории и нутриенти от добавения вкус според предпочитанието, което имаме. Както може и да се види, това не е един от най-диетичните и предпочитани десерти за плосък корем, но е достатъчно вкусен за да изпълни душата ни и да се пренесем па макар и за кратко в Италия. Споделете вашите рецепти за Пана Кота <3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *