Pinky's Thoughts

6 неща заради, които трябва да спрем да се оправдаваме #сега


Случвало ли ви се е постоянно да намирате оправдание за всичко?

“Нямам време..”, “Супер съм уморена…”, “Какъв е смисълът да правя това?”

Иска ми се да виждам все повече активни и все по-малко оправдаващи се хора. И ако времето наистина не е достатъчно и ако наистина се чувстваме уморени, то не просто да се оставим на това, а да намерим начин да променим ситуацията … #сега.

Сега е моментът да направим това, което искаме, защото вчера вече е минало, а утре … утре нека първо дойде. Изключително банална мисъл, но е самата действителност. Много често съм съжалявала, че съм губила времето си и не съм го използвала правилно и рационално. Да чета малко повече, когато бях в училище; да спортувам малко по-редовно, когато бях в университета; да хвана живота… когато той ме хвана …

Времето си минава и докато се усетим, вече сме взели влака за възрастните и сме започнали със скучните дневни рутини, кафе, бързане за работа, обяд, пак работа, overtime, обичайната вечеря и поза на дивана …. И не мислите ли, че всъщност ние сме тези, които решаваме как да протече ежедневието ни … скучно и рутинно или поне малко по-различно.

Ще ви представя 6 неща, заради които трябва да спрем да се оправдаваме и да действаме … не утре, не вдругиден … не дори на първи, другия месец … а #сега!

Пътувайте #сега

Me in Athens

Кажете ми моля, мисли ли сте си някога, че може да стигнете за има-няма 100 лева до Италия и обратно … да не кажа даже и под 100…. Или пък да посетите за около 1500 лева някоя екзотична дестинация … Искаме големи заплати, а когато се обърнем назад се чудим, къде и защо са отишли парите ни именно в тази вехтория или скъпа прищявка … и след това слушаме историите на нашите приятели, за приключенията им по Европа … та даже и извън нея. Ама че съм и аз … пътувайте и в България – посетете пещери и върхове, градове и села… все едни такива чудни и красиви места … Не чакайте да ви повишат, за да вземете това решение … защото ако чакате … много вероятно е нещата да си останат такива.

Експериментирайте #сега

What if I fall?

Да, точно така! Експериментирайте с вкусове, с дрехи, със заведения, с хора … Не говоря за това да експлоатирате и да захвърляте. Говоря за това да излезете от зоната си на комфорт … Това е най-сигурният начин да израснете. Да всеки сигурно си казва … даже и повтаря “Ами ако падна”… аз бих казала ” Ами ако полетиш”. Това е единственият сигурен начин да намерите себе си… опитвайки различни неща. Случвало ли ви се е да твърдите, че не харесвате нещо ( пример като моя – чушки ), само защото никога не сте го опитвали? … А случвало ли ви се е след време да разберете, че това е най-якото нещо EVER?… Ето за това говоря ..

Започнете да спортувате и да се храните здравословно #сега

Една от най-здравословните ми и вкусни закуски

Ние хората имаме едно много негативно качество и то е да не оценяваме това, което имаме. Не оценяваме здравето, не оценяваме времето, не оценяваме околната среда. И чак когато стане прекалено късно си казваме, че не е трябвало да се стига до тук … Не апелирам никого да прибягва към сериозни мерки в това да тренира всекидневно или да спре месото… Апелирам към това да се замислим … как искаме да изглеждаме, когато родим, когато започнем да стареем, когато остареем? Нека да започнем да се грижим за себе си така, че да не се налага да си казваме “Ако бях правил това тогава … сега сигурно нямаше да ме боли кръста, коляното,гърба” и всички възможни места, които могат да ни болят.

Сменете работата си #сега

Plan your goals

Тази точка се отнася за всички вас, които повтарят от една година, как работата им е скучна, как работата им  е досадна, как чакат петък, как чакат отпуската … Ще ви дам моя личен пример … а вие сами направете изводи за себе си.
Работех в голяма и сигурна фирма. Дейността, която извършвах ми харесваше, локацията беше удобна, парите бяха задоволителни (колкото и да са, никога няма да са достатъчно). Но всеки ден ставах с мисълта “Ох, дано този ден мине бързо”, всеки понеделник – “Ох, дано петък дойде час по-скоро”, всеки петък “Господи, пъхни в пощенската ми кутия 5 милиона”. Един ден моята съквартирантка ми каза, че не е нормално да се оплаквам толкова много … не е ОК да правя нещо, ‘щом не искам да го правя … Но защо ли ми беше да се вслушвам в думите и… тогава … След известно време (може би около 2 години) осъзнах ясно, какво точно е имала предвид … И започнах да работя … но не просто да работя на работното ми място … а върху себе си – върху това да знам, какво искам, да съм добра в това, което правя … да бъда не просто добра … най-добрата. Резултатът? В момента за мен няма значение, дали е понеделник, петък или неделя … Даже понякога нямам търпение да настъпи новата седмица, за да видя какво ме очаква.

Споделяйте #сега

Love of my life

Това може би е най-трудното … и има защо … защото не зависи изцяло от вас. Зависи и от хората, на които искате да споделите. Но ще ви кажа едно … няма нищо по-хубаво от това да излеете мислите и чувствата си на тези, които ги засягат. Ако харесвате някого, но нещата не вървят – кажете му …може би той също се притеснява да ви го каже и именно заради това нещата не вървят. Ако ви дразни това, че той постоянно оставя чиниите в мивката, без да ги измие … кажете му… може би не го прави нарочно (Да, Сашо за теб става въпрос <3). Ако майка ви ви натиска да учите нещо определено, кажете и, че не тя е тази, която ще ходи всеки ден в университета и не тя е тази, която ще го работи … имала е своя шанс. Ако някой ви е обидил… не му се сърдете, кажете му… той може и да не е искал да го направи нарочно … Споделяйте, колкото можете повече … Това е тайната на успешните взаимоотношения…

Бъдете благодарни #сега

Благодаря ви, че прочетохте статията до тук

Малко излязох от основния фокус на темата … но мисля, че след всичко до тук … това би бил идеалният край. Благодарете на приятеля си за това, че ви търпи. Благодарете на приятелката си, за това че ви пита “Как си”, Благодарете на майка ви, че все пак и пука за това, какво ще се случи с вас и вашето бъдеще. Благодарете на учителите си, на колегите си и на всички хора, които поради един или други начин са направили или не са направили дадено нещо… Вие сте това, което сте именно поради тях.

Нека спрем да се оправдаваме и да започнем да действаме #сега!


 

One Comment

  1. Страхотна статия, Поли! 🙂 Особено много ми допаднаха точките относно споделянето и работата върху себе си. Чета те с удоволствие, продължавай да твориш ! <3

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *