Pinky's Thoughts, Travel

Как да подготвим ръчния си багаж

Еуфорията от предстоящата ваканция ни врхълита още докато оправяме багажа си за нея. Това е и основна причина да забравим я чорапи, я четка за зъби. Общо взето все жизнено важни неща. Пътувайки по-често през последните години успях да изградя някои полезни навици при приготовлението за почивката. Всеки път преди да започна да стягам багажа си и веднага след като съм приключила с него повтарям най-важните неща, които трябва да взема и се очаква да съм приготивла. По този начин минимизирам възможността да забравя горе споменатите чорапи и четка за зъби, недай си боже гащи :D. А най-лесното разбира се е да изготвите списък предварително.

packing list
Packing list
Source: Pinterest

Ето и още няколко съвета, когато дойде време да стягате куфара за лятната ваканция:

Разрешен и допустим размер на багажа

Ако ще пътувате със самолет от нискотарифните авиокомпании и не сте си доплатили за чекиран багаж, имайте предвид, че има някои правила, които със сигурност биха повлияли на организацията във вашата пътна чанта. На първо място трябва да знаете, че съществуват два вида ръчен багаж – голям и малък. Като големи се определят всички куфари или сакове с размери до 55 X 40 X 23CM. Те са напълно достатъчни за 4 или 5 дена през лятото. Но за да ги вземете със себе си в салона на самолета, трябва да доплатите Priority Boarding, за полети на Wizz Air (повече инфо тук). Същата е процедурата и за полети на RyanAir (повече инфо тук). Малкият ръчен багаж трябва да бъде в размер не повече от 40X30X20CM за Wizz Air и 40X25X20 – за Ryanair, като той е включен в цената на билета.
Както може да се досетите за повечко от описано по-горе, може да доплатите и за по-голям куфар, като той ще бъде чекиран и качен в багажното отделение на самолета, но за него се очаква да бъде заплатена доста по-солидна сума сравнено с тази на големия салонен багаж. Заслужава ли си?

luggages
С колко чанти пътувате вие?
Source:Pinterest

Ако пък пътувате с автобус, кола или друго превозно средство можете да бъдете по свободни в размера, но пък това е предпоставка за вземането на много излишни дрехи и дреболии. Като напимер LED лампички, за евентуална декорация на снимки…

Облачно с кюфтета, или иначе казано…

Винаги проверявайте какво време ви очаква на крайната дестинация. Бъдете подготвени с връхна дреха, дънки и евентуално дъждобран. В магазини като Zara, Bershka и тем подобните им може да намерите закачливи модели, а ако не ви се дават повечеко пари – Jumbo е вашето решение. 7лв струват дъжобраните, които стават за многократна употреба.

a girl on Alexander Pont in Paris
Моят черен дъждобран, Zara


Дори и почивката ви да е на слънчев и екзотичен остров, надали предполагате какво ще е времето когато се върнете на родна земя (пишете ми коментар, ако вие сте тези, които все пак го правите :D). Кофти случка имах, когато се прибирах от Барселона… през юли. Там времето беше изключително топло и приятно, докато в България бях посрещната с дъжд и студ…

Clothes

Идеята да подберете дрехите си ден по ден, би спеситло много време сутрин, когато трябва да решите какво да облечете, вместо да обикаляте пекарните и да се тъпчете с поредния кроасан <3 – аз лично предпочитам втория вариант…

2 ружа, 3 хайлайтъра и 100мл душ-гел

Най-трудната част за мен винаги остава козметиката. Желанието ми да взема, колкото се може повече шишенца и бурканчета, винаги завършва с два пълни несесера.
Когато пътувате със самолет и няма да чекирате багаж, трябва да имате предвид някои правила относно пренасянето на козметика и течности. Всяко едно шишенце във вашият куфар не трябва да надвишава 100мл., а общият брой, който може да пренасяте е максимум 10. Всички те трябва да бъдат поставени в херметически затворен плик. Аз ползвам прозрачен несесер с цип, върши същата работа и досега никога не са ми правили проблем. Все повече дрогерии и аптеки предлагат козметика в travel pack размер и вместо да се чудите, в какво да прелеете шампоана и бласама, можете да си подготвите несесер с козметика, който винаги да е готов за път.
( а ти взе ли участие в играта с travel-pack комплект от Lancome?)

“Турист от класа” starter pack

Не забравяйте и някои малки детайли, които биха направили пътуването ви още по приятно и безпроблемно – шапка и слънчеви очила, слънцезащитен крем, портативна батерия и свобоно място на телефона, където да запазите всички невероятни моменти.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *