Travel

Малките неща за гръцките плажове


Много сме тези, които предпочитаме гръцките плажове пред нашите. И ако трябва да сме честни пред нас самите и другите – има защо. Водата е по-красива, храната е по-вкусна, обслужванто е по-приятно. Дори пътят понякога е по-лек, нищо че е два пъти по-дълъг. Не казвам, че нашето Черноморие е лошо. Та нали е наше .. Всичко наше е хубаво.. Или?

Crystal Water, Aegan Sea

Като човек, който дълго време е работил по морето, та даже е израстнал там съвсем откровено мога да кажа, че никой тук в България не иска да направи кефа на туриста по-голям. Никой не се интересува от неговата почивка или от удоволсвието, което ще изпита, докато е в отпуск, давайки си парите за паркинги, фашив алкохол, скъпа храна и обслужване на плажа. Дали в Гърция е другояче? Може би не, но всеки остава точно с обратното впечатление. Защото много от нас смятат, че малките неща са тези, които правят спомените незабравими. А в Гръция малките неща са много!

Сушен октопод, Kotsaris, Sarti

(Преди да ви кажа, кои малки неща ме впечатлиха искам да отбележа, че когато съм в Гръция не обръщам цените от евро е лева. Смятам, че не е редно и като търгна да го правя се чувствам като чичо Скрудж, а на почивка така не бива !)

Малко нещо е това, че когато си поръчаш фрапе на плажа, винаги ти носят допълнително вода. ДА! Водата е жизнено важна за всеки един от нас и няма нищо лошо да бъде давана безплатно. Водата не е скъпа. Надценката на всяка една напитка, може да си позволи безплатна вода … дори и да е само чаша. Усещането, че получаваш нещо, без да си го поръчал е много по приятно, от това да си го поръчаш и да платиш невероятно висока цена за него.

В почти всички случаи в заведенията носят вода, без тя да е поръчана

Малко нещо е това, да плащаш нормална цена за чадър и шезлонг на плажа. На много места в Гърция те са безплатни, като задължават консумация от прилежащия бар. Но на други има цена и тази цена е абсолютно нормална. Може да се плаща за час или два, за половин или цял ден. Както ти е кеф. И не търсиш някого, който да те обслужи. В Гърция шезлонгите и чадърите са удобни. Хората идват при теб за да те попитат, какво искаш и дали имаш нужда от нещо.

Cavo bar, Kalamitsi

Любимо мое място е Cavo Bar, Kalamitsi. Релаксът там беше толкова пълен и двете години, че даже забравих да направя снимки, та за това ползвам такива от google. Барбароните и меките шезлонги, спокойната и синя вода са достатъчна предпоставка за да изпитаме иситнска нирвана и да забравим за стреса моментално. Музиката е готина, фрапето е по “нашенски”, с повече мляко.

Cavo bar, Kalamitsi
Cavo bar, Kalamitsi

А в близост има малки ресторантчета, чиито маси са поставени директно на плажа. Храната е морска, бирата студена. Идилия…

Taverna, Kalamitsi

Малко нещо е това, че когато решиш да хапнеш навън не си притискан от многото викачи да влезеш именно в техния ресторант, да бъдеш излъган именно от тяхното меню и да ядеш именно техният “уникален специалитет” – пилешка пържола с пържени картофи, английска закуска или типична италианска пица. Кого заблуждаваме – на морето всички искаме да ядем прясна риба и морски дарове и да странни са ми хората, които въпреки това посягат към храната, която ядат всекидневно. Страхотно впечатление ми направи това, че дори и идентични менютата в различните заведения предлагаха подобни неща, приготвени по всевъзможни начини. Веднъж октоподът бе на скара, следващия път студен с оцет и зехтин. Скаридите – изчистени, на скара или пържени, малки или големи. Рибата винаги бе прасня. А цените в крайна сметка бяха не повече от 20 евро на човек … излизайки от заведението доволни и сити.

Sarti, Sithonia, Chalkidiki, Greece

За целта препоръчвам заведенията в Сарти. Малко и китно селце, като повечето хотели се намират на безсрамно разстояние от плажа, а заведенията са от интересни по-интересни. Вкусни, сини и пълни с глъч.

Малко нещо е това, че когато изляза вечер на разходка не съм блъскана от невъзпитани и пияни туристи, не съм оглеждана от търговци с фалшива китайска стока, не съм гледана като ходеща банкнота. Стоките в магазините са типични за региона и страната. Магнити с гръцки флагове и сини пейзажи. Памучни летни дрехи в бяло, подходящи за сезона и географската ширина. Бижута с малки сини камъчета и типичното око на Назар (evil eye), маслини и плодове. Това с което Гърция е известна и се разпознава. Именно с това търговците печелят своите клиенти, като не ги подценяват и не им продават безсмилени и скъпи боклуци.

Снимката е правена през по-студената част на годината

Невероятно приятни разходки вечер може да направите в Неос Мармарас. Централната част представлява дълга и широка улица по продължението на брега.

Моля да ме извините за чуждите снимки, но там човек наистина забравя за ежедневието и телефона, забравя за социалните мрежи и постоянното следене на сторита в Инстаграм. Там макар и за два дни и половина успях да си почина като за седем. Да изям толкова вкусна храна, колкото не успях за цяла седмица у дома ( не ми се сърди, мамо 😀 )

Portokali Beach
  • Като човек, харесващ спокойствието на Гръцкото море ви съветвам да не се гмуркате в екзотиката, която се говори, че предлага така популярния плаж Портокали. Пълен с хора и тесен като пространство, единственото, за което си заслужава може би са няколкото снимки за Инстаграм върху така красивите скали по целия бряг. А ако сте там само за това, веднага мога да намеря техен заместител – плажът на Сарти предлага също толкова интересни скални образувания, а в комбинация с пейзажа отзад, планинския полустров Света Гора ( третият ръкав на Халкидики, известен още като Атон ) картинката става още по пълна.
View to Aton from Sarti
  • При първото ми посещение на къмпинг Арменистисис бях останала толкова впечатлена от синята вода и условията на това място, че бях сигурна в завръщането ми там. Уви, с популиазирането на дестинацията останах разочарована, а красотата на водата, храната в ресторанта и удобствата на плажа, могат да бъдат намерени и в горе посочените местенца … та дори и на по-ниска цена. Със сигурност не е категорично за Do not, нооо защо да бъдем комерсиални и ходим на местата, където и всички останали.
Armenistis Beach

За повече красиви пейзажи и снимки, може да спрете на доста от отбивките по живописния път, който обикаля ръкава Ситония.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *