Pinky's Thoughts

За модата, стила и гардеробите ни…


Винаги съм искала да имам много дрехи и обувки. Гардероб като от по филмите.. Не, нямам предвид онзи голям шкаф наречен гардероб, а стаята … Да стаята, която събира всички мои дънки, рокли и поли.
Стая, в която мога да събера всички мои превъплъщения и настроения.
Когато бях тийнейджър гледах “Да се събудиш на 30” (няма да излъжа, че и до ден днешен ми е любим <3). Там Джени, се беше събудила в апартамент с точно такъв гардероб, пълен със стилни и модерни дрехи, цяла стена с обувки и шкафове с луксозно бельо и аксесоари. Мммм, убедена съм, че и вие се размечтахте за такъв…

Когато търсих своя дом, винаги обмислях разположението на стаите така, че да имам възможност да пресъздам тази своя мечта. Исках да събера всичките си дрехи, защото трупайки ги в кутии под леглото в “общака” тяхната бройка вече беше трърде голяма. Все пращах дрехи и обувки на мама и леля, които най-добре знаеха как да се възползват от тях. И въпреки това мястото не стигаше … Като от сцената на Хари Потър и даровете на смъртта, където тримата добре познати герои се бяха озовали в сейфа на Белатрикс Лестрейндж (няма да описвам подробно сцената, препоръчвам да гледате … все пак това е Хари Потър … ддд?!) и имаше магия Геминио. Това се случваше и с моите парцали…

Но защо ги наричам така сега? Защо ми е да имам голяма гардеробна стая, ако дрехите са наречени с недотолкова приятна дума?

Защо ми е да трупам блузи и дънки, които ще са походящи само и единствено за поредното събитие и тази така планувана снимка

С времето стилът и модата придобиха малко по-различно значение. Осъзнах, че това което най-много обичам са бели тениски, сини дънки и маратонки на платформа. И ако живеех на географска ширина с целогодишни и целодневни 25 градуса, то определено щях да имам само и единствено от всяко по 7 … в един и същ цвят… ‘айде от мен да мине, може би щях да разнообразя с малко розово и сиво.

Великата Коко Шанел е казала: “Модата е преходна, стилът – вечен”

И е много права. Ако човек не намери стила си, каквато и поредна мода да купи за големия си или малък гардероб, шансът да се чувства удовлетворен накрая е доста малък. Да, всеки един от нас е щастлив, когато се сдобие с нещо ново и лъскаво – няма да лъжа, така съм и аз. Но замисляли ли сте се, колко много дрехи купуваме и колко кратко време всъщност ги носим? Замисля ли сте се какво се случва, с тези дрехи, когато спрем да мислим за тях и ги извадим от домовете си? Даваме ли им нов живот, продаваме ли ги, даряваме ли ги или просто ги захвърляме на боклука?

Целогодишно в света се хвърлят стотици тонове дрехи без дори да са износени, без дори да са изпрани поне веднъж. Без дори да сме се зарадвали на тях така както някой друг би се зарадвал. Хвърляме стотици левове за неща, които реално не носят кой знае каква стойност, да не кажа даже никаква.

Преди около два месеца, на един приятен неделен brunch се роди идеята да направим разпродажба. Да се отървем от излишните си дрехи и да се запознаем с хората, които ни следят в социалните медии или просто са минали покрай заведението и са видяли, че нещо интересно се случва там.

Преди точно един месец, осъзнах наистина, че нямам нужда от голям гардероб, пълен с дрехи, ризи и пуловери.

Нямам нужда от тази рокля, защото е намалена на 70%. Нямам нужда от тези маратонки, защото съм ги чакала една година. Имам нужда от спокойствие и пространство – да дишам и да се развивам. Да, повярвайте ми, гаредроб пълен с дрехи, които не нося определено не ми носят това усещане.

На импровизирания базар успях да се разделя с няколко артикула, които бях осъзнала, че няма да обличам повече. Те намериха своите нови притежатели и силно се надявам, че ще донесат същата енергия и позитивизъм, които донесоха на мен, когато ги купих и носих за първи път.

На финала на тази статия искам да апелирам всички вас, които я четете:

Пазарувайте отговорно.

Рециклирайте и дарявайте.

Не трупайте дрехи. Трупайте преживявания и спомени.

А какво стана с мечтаната гардеробна стая … Да свободна стая в новият ми дом има, но тя е отреденя за нещо много по-дълбоко и вълнуващо, нещо много по зареждащо и вдъхновяващо…


Скоро на mypinkylife.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *