Food

Закуската и колко важна е всъщност тя?

Ако един ден, някой ми беше казал, колко важна е закуската и колко много време щях да отделям за нея, сигурно щях да му се изсмея и да продължа да спя до последната възможна минутка преди работа. Да, днес живея в свят, където първото хапване за деня е на почит, толкова много, че съм склонна да закъснея ( А аз не обичам да закъснявам… )

The breakfast

Не знам как и кога точно, но от около половин година насам, хапването рано сутрин се превърна в моя рутина и честно казано не съжалявам. Събуждам се по-рано, започвам деня си с енергия и време за мен. А ако това не гарантира успех – не знам какво друго.

В статията отредена за най-важната част от деня ми, искам да ви запозная с това:

 • защо закуската е толкова важна и не трябва да я пропускаме;
 • поредица от различни здравословни рецепти.

Една от основните причини, поради която е добре да закусваме сутрин е фактът, че по този начин “събуждаме” организма си. След около 12 часа липса на какъвто и да е прием на хранителни вещества, нашият метаболизъм е забавен. За да го събудим и да го върнем в нормален ритъм му трябва старт. А по-добър старт от балансираната закуска не мисля че има. Разбира се всеки един дъжащ на себе си човек твърди, че преди каквото и да е хапване е добре да се изпие топла чаша вода с изцеден лимон. Все още не съм усвоила този навик … но не е късно. Ползите на тази “магическа отвара” са много, но най-важната е, че пречиства стомаха и червата и подготвя нашите коремчета за храната, която предстои да приемам не само за закуска, но и през целия ден.

Water with lemon

Преди да ви представя рецептите на любимите си закуски искам да ви запозная и с още нещо много важно, което забелязвам при доста хора от обкръжението ми.

“Аз не закусвам сутрин, не съм гладна. Пия едно кафе, за да се събудя и след това хапвам чак на обяд.” (да, ако си ми приятелка и си ми го казвала, визирам точно теб 😀 )

Кафето увеличава производството на стомашни киселини. Имено те са тези, които подпомагат разграждането на храната, която сме приели. Представете си, какво се случва, когато пием кафе, а не сме закусили и стомашните киселини започнат да се опитват да обработят нещо, което реално го няма … Ами да … проблем!

Ето и моите предложения за вкусна, здравословна и бърза закуска.

Палачинки с мед и плодове*

Healthy Pancakes

Вече показах тази вкусотия в моя инстаграм профил. Рецептата е там, но я представям си тук:

 • 50гр. овесени ядки;
 • 1 цяло яйце и 2 белтъка;
 • кокосово масло;
 • добавки по избор.

 

Oats and Eggs

 

Blended Oats and Eggs
Bake in Pan
Bon Appetit

Разбиваме в блендер овесените ядки и яйцата, а готовата смес разспиваме в тиган намазнен с кокосово масло. От това количество може да направите четири мини палачинки, две средни или просто една голяма … питка :D. Когато пробвах тази рецепта гарнирах с банан, мед и орехи, а вторият път – боровинки, мед и кокосви стърготини. Може да използвате кленов сироп или агаве, канела и ябълка и каквото ви е на сърце. Разбира се течният шоколад не е изключен вариант, но да кажем, че се придържаме само към здравословната рецепта.

Смути

Breakfast with smoothie

Това е най-бързата възможна закуска, слагаме всичко в блендера, а после … може да пием директно от чашата, ако нямаме време. За тази лесна и бърза напитка подготвям специална статия, но тук ще ви представя последната рецепта, която ме засища поне за няколко часа.

 • банан;
 • соево напитка;
 • канела;
 • мед;
 • суха смес от смлени семена.
Soya milk, Banana and Oats
Soya milk, Banana and Oats
Honey
The smoothie

Тук импровизацията е задължителна, вкусовете разнооразни и общо взето няма как да оставим нещо неизползваемо в хладилника. Може да добавите кокос или какао, вода вместо мляко и зеленчуци вместо плодове.

Овесена каша с плодове

Tasty Oats

За никого не е тайна, че овесената каша е моят безспорен фаворит. За приготвянето и са необходими:

 • 40гр. овесени ядки;
 • 100мл. соева напитка;
 • добавки според предпочитанията.

В малка касеролка или както аз използвам – джезве, кипвам овесените ядки със соевата напитка ( в случая имам такава от кашу ). Отнема около 4-5мин. максимум. След това пресипвам в купичка и овкусявам според наличното вкъщи. Най-любимата ми комбинация са половин ябълки, мед и канела. Закусвах така в продължение на два месеца всяка сутрин и все още не ми е омръзнало.

Preparing the oats and milk
Preparing the meal
Apple and Honey

За трениращите момичета към вече приготвената каша може да добавите доза проетин. Такъв слагам аз – с вкус на шоколадова бисквитка и добавям банан и става изненадващи вкусно, а и много засищащо.

Все още ли мислите, че нямате време за закуска и това, че не сте гладни сутрин ще ви накара да спите до последно?


*рецептата за палачинките научих чрез един хранителен режим изготвен от @vanessa.kyosina

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *