Beauty

Всичко, което трябва да знаем за изкуствения тен

Лято, добре дошло!

Ако и вие сте като мен – не знаете кога и дали въобще ще стигнете до плажа, тази статия е точно за вас.

Морето, което ме очаква ще бъде чак през септември. И да, вече сериозно се змислям за купуването на кола и простото бягство през уикендите без посока… е добре де с посока – най-близкият морски бряг. Но не това е темата днес. Предвид жегите, които се очаква да посрещнем в града, страхотните къси панталонки и голи рамене, мисля че автобронзантите са нещата, на които трябва да обърнем специално внимание.

Винаги съм се плашила от този продукт. Не знам как действа, не знам колко ще “почернея”, не знам дали ще стана на петна, как така ставам на петна, след като съм намазала всяка част от тялото си. Все въпроси, на които разбирам, че доста сред нас нямат отговор. А в следващите редове ще споделя и горчивия ми и не толкова опит с някои продукти.

Как всъщност представляват автобронзантите?

Автобронзантите съдържат дехидроксиацетон. Макар и да звучи страшно, това химическо съединение не е опасно. Извлича се по естествен път от захарната тръстика или химичено – чрез ферментация на глицерин. Взаимодействайки си с въздуха и аминокиселните на епидермиса, нашата кожа потъмнява. И въпреки че няма от какво да се притеснявате, имайте предвид, че излагането на слънце след ползването на автобронзант е противопоказно за кожата ни. Това е така, защото губим устойчивост към UV лъчите. Желателно е излагането на слънце да бъде поне 24часа след употребата на продукт за изкуствен тен, а ако това не е възможно – постарайте се да се снабдите с SPF50+

Как да подготвим кожата си за използването на автобронзиращ продукт?

Освен, че е важно да знаем основните съствки на продуктите, които ползваме и как биха ни помогнали или навредили е добре да знаем, как всъщност да ги използваме, така че да извлечем максимална полза.
За никой не е тайна, че преди да предприемем нанасянето на автобронзант е желателно да премахнем нежеланите косъмчета и да ексфолираме добре кожата на тялото си. От личен опит обаче съветвам – не нанасяйте продукта веднага след процедурата, защото порите на кожата не са затворени.
Изчакайте 2-3 часа и се подгответе с хирургически ръкавици. Съществуват специализирани такива за нанасяне на изкуствен тен, но тази която аз взех, пропускаше голямо количество от продукта и дланите ми бяха оцветени доста неприятно.
Използвайте малко количество, за да сте сигурни, че няма да се събудите като моркови. Ако резултатът не ви удовлетворява, нанесете повторно малко количество, докато постигнете желаното потъмняване.
В повечето случаи петната са неизбежни (пишете ми ако успеете да ги пропуснете още първия път :D) . Като най-опасни зони, аз смятам ходилата, междупръстието там, ахилесовата мета, коленете и зоната около мишниците. Ако се е получило нещо твърде оранжево и не по никакъв начин не мога да изляза така – използвам гъба за баня и обилно количество сапун/душ-гел. В моя случаи успявал да направя нещата приемливи, за да мога да изляза без да се притеснявам, че ще приличам на Рос от “Приятели”. Ако пък някъде кожата ви светлее, добавете миниатюрно количество, така че да изравните тена.
Мажете навсякъде и размазвайте добре по няколко пъти – така предотвратявате възможността за резки линии.
За да не премахнете изкуствени тен без да искате, след баня подсушавайте кожата си с потупвания.
Разбира се накрая, но не напоследно място – внимавайте със светлите дрехи. Колкото и да обещават бързо попиване и нежелано оцветяване, брандовете правят това за да спечелят точки в своя полза. Не се доверявайте напълно. Не се обвинявайте, ако не се получи от първия път . Научите ли се веднъж – ще искате бронзов тен през цялата година.

Моят опит и любими продукт за тен

Три са основните продукти, които определено станаха неизменна част от рутината ми и ги препоръчвам на всички, които искат да се сбогуват с бялата си кожа.

Clarins Sun Self-Tanners

Въпреки че консистенцията в кутията прилича на шоко-коко пудингът ми, кремът е гъст, но не и прекалено. Няма натрапчив аромат, но все пак се усеща няколко часа върху кожата след нанасяне. Има леко дехидратиращо действие, но това е типичен “страничен ефект” за подобен тип продукти. Няма оранжеви оттенъци – освен ако не се прекали с нанесеното количество. Взех моята опаковка от тук за 57,90лв. Лично аз зацапах няколко бели тениски и потника, но за моя радост се изпраха без проблем в пералнята. Тенът издържа до 5 дни, като избягвам допълнителното търкане с гъба за баня.

St.Tropez One Night Only

Тествах този продукт, докато бях в Осло, но го купих от тук за 23,90. Самата консистенция е доста гъста, което прави продуктът особено икономичен. Малко количество е нужно за да бъде нанесено върху голяма “площ”. Единственото, неприятно усещане е, че остава леко мазно усещане. За сметка на това, кожата става изключително сияна, бляскава и подхранена. Ако не се прекали с нанесеното количество не се събира по гънките. Няма опасност продуктът да остане на петна, тъй като се размазва много добре. Истински must за летните вечери.

St. Tropez Instant Tan

Sephora Illuminationg bronzing oil

Това е продуктът, с който научих за марката Sephora. Още с пристигането ми в София преди 8 години, първото нещо, което потърсих тогава в магазина беше именно това сухо олио. Тогава с пръскалка, сега – без, блясъкът и усещането, което кожата получава след нанасянето на тази магия е просто феноменално. Цената му беше не повече от 25 лева, а количеството вътре – използвам го вече трето лято и е към края си. Надявам се отново да го намеря в магазина.

За съжаление всеки един продукт, който се предполага, че трябва да придаде цвят на кожата ни, цапа дрехите. Така че моят съвет е да внимавате, когато ползвате подобен тип продукти, въпреки условието на марката, че “новата формула” не може да изцапа белият ви сатенен топ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *