Travel

5 ценни съвета за успешно пътуване


Едно от най-хубавите неща, които направих за себе си през последните две години е да започна да пътувам. Това е единственото преживяване, с което успявам да отпочина и успокоя съзнанието си след няколко седмици или месеци усърдна работа.

Let’s travel togehter

С времето и различните дестинации правих различни грешки, които ме учеха и придобих навици, които са валидни при всяко следващо пътуване. Общо казано – вече не съм балъка, който бях в началото. Ето и петте неща, които биха ви направили по-добър пътешественик от повечето:

1.Изгответе план

Планирайте и се подгответе за мястото, на което ще бъдете, колкото може повече. Проверете времето, забележителностите и заведенията. Изгответе примерен маршрут. Планирайте и багажа си. Много по-добре ми звучи това, да имаш план, по който да не се придържаш и да променяш в движение, отколкото това да няма никакъв и след това: “Еее, ако бях проверил…”, “Какво ли ми коставаше да прочета предварително за това място…” “Ееее, как се прецкахме…”. От личен опит – не е cool да действаш на freestyle.

Проверете времето ☀️

При последното ни пътуване до Рим, бяхме пропуснали да проверим времето, при което бяхме изненадани неприятно от всекидневни дъждове, а тъй като багажът ми беше скалъпен в последния момент – бях забравила доста неща.

2.Внимвайте с бюджета и личните документи

Разпределете парите си в кеш на различни места, за различните дни

Не взимайте всичките си пари със себе си. Така осигурявате възможността да бъдете подсигурени финансово, дори и при кофти ситуации. А за непридвидими разходи винаги може да носите със себе си дебитната/кредитната си карта. Проверете условията на своите карти в банката, която ви обслужва. В повечето случаи кредитните карти, нямат такси при използване на пос терминал в чужбина и за това са по-добрият вариант да бъдат ползвани там.

 

 

 

Кредитните карти имат по-добри условия в чуждбина

Когато разполагам с дневен бюджет мога да контролитам парите си много по-добре. Правя разумни покупки и не изпадам в ситуации, когато в последния ден ще се чудя как да стигна до летището.

По възжмоност носете два документи за самоличност в случай на непридвидими ситуации. Единият оставете в куфара в хотелката стая, а другият носете в себе си.

По възможност носете два документа за самоличност

3.Не купувайте излишно скъпи неща от първа необходимост

Kiosk

Не купувайте вода, сок, студен чай, сладолед или кърпички от павильоните покрай забележителностите, които посещавате. Там цените са в пъти над нормалното. Когато бяхме в Милано, времето беше изключително горещо и тежко. Изхарчихме около 30 евро за около 10 бутилки студен чай San Benedetto, който освежаваше невероятно добре. Бяхме неприятно изненадани, когато разбрахме, че реалната цена в Карфур е около 0.80 евро за бр. Съветвам ви да се заредите с вода, от близкия супер маркет, а всичко необходимо да носите в по-голяма, удобна и сигурна чанта. Често пъти нося със себе си най-малката чанта, с цел да не нося излишни неща и най-вече заради удобство. Както може и да предположите, или нещо ще ми липсва или пък няма да има място за нещо важно, като например слънчевите очила или дезинфектанта за ръце.

4. Внимавайте при избора си на заведение

Проверявайте менюто преди да влезете в заведението

Когато сте гладни, не избирайте импулсивно! Търсете заведение, което се посещава от местните. Ако мястото е достатъчно добро, то там няма да има викач, който ще ви приканва да седнете и да си поръчате от иначе скъпата и нетолкова вкусна храна. Добрите заведения имат достатъчно клиенти и без да бъдат търсени. Винаги проверявайте менюто предварително. На доста места то е изложено отпред, а ако няма такова – няма нищо срамно да си поискате. Все пак това са вашите пари и е редно да знаете, за какво ще ги дадете. Имайте предвид, че според дестинацията бакшишът може да варира. Хубаво е да се запознаете предварително с това. На доста места било то като комплимент от заведението или за малко пари (2-3 евро) докато чакате своята поръчка, носят хлебчета и разядки. Внимавайте при консумацията им, защото често пъти хлябът е стар, оставен от предишни гости на заведението.

Избягвайте места, където ви приканват да влезете

 

5. Пригответе се за намаления

Оставете излишно свободно място в багажа си. Като истински фен на намаленията и офертите се опитвам винаги да предвидя свободно място, колкото един чифт обувки в куфара си. Не се знае, от къде ще изкочи най-примамливата цена на кецовете, които следя от толкова много време. А ако сте в сезон на намаления – това е просто ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

Free Space in Suitcase

Това са моите съвети за пълноценна почивка, без да се чувствам като истински турист. Следвайки тях се сливам много по-бързо с тълпата. Какъв е вашият опит и правилили сте грешки, за които в момента се сещате с насмешка за тях?


Част от снимките са взети от pexels.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *